De unde vine pacea?

21 feb.

Pacea si armonia intre oameni este speranta si scopul tuturor, al natiunilor, al religiilor, a fiecaruia dintre noi. De ce este insa atat de greu de realizat? Este pacea doar un ideal imposibil de atins?

Un lucru este cert, pacea nu poate fi realizata prin razboaie si nici impusa, de aceea nici barierele sau preconceptiile despre anumite rase sau religii nu sunt de ajutor.  “Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate.”   ( Baruch Spinoza )

Motivul fundamental pentru care se intampla razboaiele nu este religia sau rasa diferita. Este conectat cu ce se afla inauntrul fiintelor umane. Oamenilor le place sa dea vina pe stiinta sau economie, dar adevaratul motiv este natura umana. Fondatorul organizatiei, Rev. Moon afirma intr-un discurs ca “in lume se vor dezvolta societati mai bune cand, oamenii ce au trecut peste barierele rasiale, nationale si religioase si au o varietate de opinii, se aduna si cu sinceritate discuta despre Pacea lumii”.

Solutia pe care am gasit-o noi este promovarea dragostei adevarate si a respectului intre oameni. Iar in spiritul acesta trebuie educati si tinerii, pentru a avea valori morale si principii clare si pentru a forma familii unite, care sa duca mai departe aceasta traditie. Perfectionarea si maturizarea omului se realizeaza in familie, iar din aceste camine incepe pacea in lume .

“Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inimă.”  ( Lao Tse )

De asemenea, religia are un rol foarte important; scopul religiei este ca fiecare sa devina oameni buni, care pot crea lumea ideala a pacii, in concordanta cu voia Lui Dumnezeu. “Dumnezeu nu ne poate oferi fericire şi pace în afara Lui, pentru că ele nu se află acolo. Nu există aşa ceva.”   ( C S Lewis )

Iata ce sustin principalele religii ale lumii:

Crestinism: Fericiti sunt facatorii de pace, caci aceia fiii lui Dumnezeu se vor numi.

Islam: Dumnezeu va conduce oamenii la pace. Cand ei Il vor asculta, El ii va calauzi de la obscuritatea razboiului spre lumina pacii.

Budism: Adevarata fericire vine la cei ce traiesc in pace cu fratii lor. Telul sa fie ca toti sa invete sa traiasca in pace unii cu altii.

Confucianism: Cauta o viata armonioasa cu toti vecinii tai si pacea cu fratele tau. Fie ca pacea si iubirea sa domneasca asupra intregului pamant. Dumnezeu, Prea-Inaltul, doreste pacea pentru toate creaturile Sale.

Hinduism: Cand iti doresti fericire si siguranta, cauta pacea. Spiritul netulburat se intemeiaza pe intelepciune. Dumnezeu este un Dumnezeu al pacii si El doreste pacea pentru toti oamenii.

Taoism: Inteleptul pretuieste pacea si linistea, mai presus de toate lucrurile. Suveranul bun cugeta la pace si nu la razboi, el conduce prin arta convingerii si nu prin forta.

Baha’i: Lumea intreaga trebuie considerata ca o singura tara, toate natiunile ca o singura familie, toti oamenii ca fiind ai unei singure rase. Notiunile de religie, rasa si natiune nu sunt decat diviziuni instituite de om si nu sunt necesare decat in gandirea sa. Dumnezeu este al tuturor si pentru El intreaga creatie este una singura. Trebuie sa-L ascultam si sa ne straduim sa-L urmam, abandonand toate prejudecatile nostre si instaurand pacea pe pamant.

Unificationism: Doar dragostea sincera si continuu sacrificiala este capabila sa creeze o lume a pacii. Trebuie sa fim gata sa oferim totul. Principiul universului este ca toata lumea sa traiasca impreuna, unul pentru binele celuilalt; pana si cele mai mici animale stiu acest lucru.

Deci, de unde vine pacea?

(articol scris de Orasanu Raluca)

Lasă un comentariu